Annie Besant

Annie Besant (1847 – 1933) a fost o feministă, liber cugetătoare și scriitoare engleză, președintă a Societății Teosofice între 1907 și 1933.
După separarea de pastorul anglican Frank Besant din cauza convingerilor ei religioase neconvenționale, se dedică luptei pentru ameliorarea condițiilor de lucru și de viață ale clasei muncitoare engleze. Astfel, în 1877 scrie împreună cu activistul politic Charles Bradlaugh o broșură despre contracepție, care a făcut un mare scandal în epocă, autorii ei devenind celebri peste noapte. În 1888, organizează greva muncitorilor de la fabrica de chibrituri din Londra, încheiată cu o victorie răsunătoare. Aleasă în London School Board, reușește să obțină mese gratuite pentru copiii săraci din școlile capitalei.
În 1889, redactorul-șef de la Pall Mall Gazette îi cere să facă o recenzie a cărții Secret Doctrine, a Elenei Petrovna Blavatski, descoperind astfel teosofia. În carte găsește răspunsuri la întrebările despre filozofie și spiritualitate care o frământaseră dintotdeauna și se convertește rapid. În 1890 o cunoaște pe Madame Blavatski, iar în 1893 se instalează în India, unde se afla sediul Societății Teosofice. Acolo l-a adoptat și educat pe Jiddu Krishnamurti, căruia îi devine mamă spirituală.
În 1907 preia conducerea Societății Teosofice, pe care o va deține până la moarte. Și în India se dedică luptei sociale, militând pentru independența țării. În 1917 este aleasă președinta Partidului Congresului Indian, dar figura ei se estompează treptat, odată cu ieșirea în luminile rampei a lui Mahatma Gandhi. Își consacră ultimii ani din viață Societății Teosofice și scrisului.

Ce se întâmplă după moarte
25 lei

Ilustrația copertei: Felicia Vanțu Sinopsis: Continuând seria manualelor de teosofie dedicate ..

Cele șapte corpuri ale omului
25 lei

Cartea Cele șapte corpuri ale omului este primul dintr-o serie de manuale de teosofie destinate..

Reîncarnarea
25 lei

Cartea Reîncarnarea este cel de-al doilea manual de teosofie din seria destinată ..

Icon securitate LibraPay