Credeaţi că viața în mănăstire este monotonă și că alegerea unei starețe este un lucru ușor?
Credeaţi că numai în politică se poartă minciuna şi sabotajul atunci când vine vorba să-ţi scoți din cursă contracandidații electorali?
Credeați că intemperiile iernii le pot ține în casă pe două maici trecute de a doua tinerețe?
Dacă ați răspuns afirmativ la cel puțin una dintre întrebările de mai sus, vă invităm să citiți Alegere de stareță și să fiți martorii peripețiilor prin care trece obștea mănăstirii Tămâioara într-un moment critic al vieții mănăstirești – moartea maicii starețe și alegerea viitoarei conducătoare.
Viața tihnită a unei mici comunități de maici din Moldova primei jumătăți de secol XX este tulburată în miez de iarnă de moartea stareței, prilej de întristare pentru călugărițele neinteresate de locul vacant și prilej de acțiune, uneori nu tocmai ortodoxă, pentru principalele candidate la postul de stareță, maicile Zenaida și Tomaida.
Alianțe, sabotaje și complicități amuzante, desfășurate pe fundalul unei narațiuni dinamice și efervescente, cu întorsături de situație la tot pasul, țes intriga uneia dintre cele mai cunoscute opere a lui Damian Stănoiu. Alegerea de stareță începe în grabă, înainte chiar ca defuncta să fi fost îngropată, și se face cu ascunzișuri, departe de mănăstire, cu misive anonime trimise forurilor superioare bisericești ori cu articole compromițătoare publicate în presă. Cu umor, dar și duioasă înțelegere a slăbiciunilor firii omenești, Damian Stănoiu conturează o frescă vie a vieții de mănăstire, captivându-ne de la prima scenă și până la ultima.
Şi ce e de făcut când nu una, nu două, ci trei călugăriţe sunt numite pe postul vacant?