Plecați din țară imediat după Revoluția din Decembrie 1989 nu pentru a reuși în viață, căci soții Irina Cupe și Radu Ilea aveau deja în România ceea ce le trebuia – funcții, stabilitate și prestigiu –, ci pentru a supraviețui durerii imense cauzate de pierderea unicului lor fiu, accidentat mortal de ruda unui nomenclaturist care a scăpat basma curată la proces, cei doi intelectuali clujeni au decis să se autoexileze în Anglia, de unde să o ia de la capăt, la peste 50 de ani. Cu bune și cu rele, experiența britanică le-a adus o nouă perspectivă de a privi viața și deschiderea către spiritualitate și noua paradigmă a științei. Câteva dintre experiențele lor sunt descrise pe scurt în cartea de față.
„O satisfacție deosebită mi-a produs contactul cu pacienții tineri, bătrâni sau cu aparținătorii lor, care, prin discuțiile purtate, mi-au dezvăluit câteva din problemele lor, din viața lor.“
— Dr. Radu Ilea
Irina Cupe este o autoare și traducătoare română. Fostă profesoară de engleză la o școală clujeană, Irina Cupe s-a autoexilat în Anglia împreună cu soțul său, medicul pediatru Radu Ilea, după moartea în condiții suspecte a unicului lor fiu.
Cititoare pasionată de lucrări de spiritualitate, Irina a devenit membră a Societății Teosofice (ramura engleză) și a scris Noțiuni de teosofie; Din experiențele unui pediatru clujean în Regatul Unit, iar împreună cu soțul ei, cărțile Exil în Anglia; Călătorii, experiențe și impresii. De o altă factură, nonconformistă și neconvențională, rod al unei căutări de câteva decenii, este cartea Cuneiforme, Anunnaki și Vechiul Testament. De la ingineriile genetice din Antichitate la transumanismul prezent (2023), în care propune câteva teorii îndrăznețe despre originea omului și modul în care a evoluat rasa noastră de-a lungul eonilor.